KONCA VAS - SPOMINSKA PLOŠČA
Na hiši, kjer je bil bunker, v katerem se je skrival Jože Šeško, je vzidana črna marmornata plošča (70x50 cm) za napisom:
V HEROJSKI BORBI PROTI OKUPATORJU IN DOMAČIM IZDAJALCEM JE BIL TUKAJ DNE 28.4.1942 PO IZDAJSTVU UJET TOV. JOŽE ŠEŠKO PRVI BOREC ZA SVOBODO SLOVENSKEGA LJUDSTVA NA KOČEVSKEM.
Jože Šeško se je rodil 4. decembra 1908 v Slovenski vasi. Iz slavistike je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je deloval v levičarskem študentskem gibanju. 1930 je v Kočevju ustanovil mestni komite KPS in 1933 postal sekretar Okrajnega Kočevje. Po diplomi se ni mogel redno zaposliti, večkrat je bil zaradi svojega političnega delovanja tudi zaprt (Bileča, Ivanjica). 28. junija 1941 je odšel v ilegalo in vodil Okrajni komite KPS in Okrajni odbor OF Kočevje ter sodeloval pri oblikovanju partizanskih enot na Kočevskem. Zaradi izdaje ga je v noči na 28. april 1942 v Konca vasi prijela italijanska vojska. Po zaslišanjih in mučenjih so ga poslali v Ljubljano, kjer so ga 11. maja 1942 ustrelili v Gramozni jami.
Spominska obeležja narodnoosvobodilne borbe na Kočevskem
Združenje borcev za vrednote NOB Kočevje